Aankoop Advies

AANKOOPADVIES DIGITALE FOTOCAMERA CameraNU.nl

Waar moet je zoal opletten wanneer je een nieuwe digitale foto compact camera wilt aanschaffen.

Ik zal hier de belangrijkste kenmerken en aandachtspunten voor u op een rijtje zetten, zodat het kopen van een nieuwe digitale foto (compact) camera een stuk eenvoudiger zal worden.

Let bij de aanschaf van een camera vooral ook op de kwaliteit van de lens en welk type sensor er in zit, sensor en lens bepalen voor een groot deel de uiteindelijke fotokwaliteit.

Zoombereik groothoek:
Bepaal eerst voor jezelf wat voor soort foto’s ga je maken? Fotografeer je veel binnenshuis / interieur of fotografeer je vaak grote groepen mensen en hou je er ook van om veel landschapsfoto’s te maken dan kies je in eerste instantie voor veel groothoek. De groot hoek begint vaak bij 28 mm, hoe meer je op de foto wild vastleggen hoe lager dit getal moet zijn, 20 mm is bijvoorbeeld al een super groothoek uitvoering.

Zoombereik telelens:
Wil je alles zo beeldvullend mogelijk vast leggen dan moet je meer letten op het telebereik van de lens. Tegenwoordig vindt je al compact camera modellen met 30 x zoom bereik ( +- 25-700 mm ). Sony en Nikon zijn hier o.a. goed in vertegenwoordigd.

Lichtsterkte van de lens:
Voorop je lens tref je een getal aan b.v. f 3.5 dit geeft de lichtsterkte van je objectief aan. Hoe kleiner dit getal hoe lichtsterker de lens. Het licht valt makkelijker door de lens, zodat je zelf bij weinig licht nog uitstekende foto’s kan maken. Ook kun je nu makkelijker spelen met je scherptediepte in een foto.

Kantelbaar LCD scherm:
Is reuze handig om opnamen te maken laag bij de grond (kikvostperspectief) of opnamen tijdens een concert of over een muurtje heen (vogelperspectief), dus hoog boven je hoofd.

Zoeker:
Wat ik persoonlijk vaak een gemis vindt op veel compact camera’s is een optische of digitale zoeker.
Het is wel zo als er een zoeker op zit dat de prijs dan ook wel aardig omhoog gaat.

Aantal megapixels:
Hoe meer megapixels, hoe scherper de foto blijft.Momenteel is de norm 16, 18, 20 & 24 megapixel.

Sensor:
Hoe groter de sensor hoe beter de foto. ( lees hierover ook het artikel over de sensor van je camera ).

Processor:
Deze verwerkt alle informatie in de camera, hoe sneller een processor is hoe sneller je camera weer klaar staat voor de volgende mooie actie foto.

Wifi, GPS:
De camera’s die nu gemaakt worden tref je ook extra nieuwe functie’s aan zoals wifi, gps en nfc. Fotocamera’s met wifi maken het mogelijk om draadloos foto’s te verzenden naar je telefoon of i-pad of computer. Met gps kun je later terug kijken waar en hoe laat de foto’s zijn gemaakt.

NFC :
Betekenis hiervan is: Near Field Communication. Met NFC verbind je je fotocamera met een smartphone of een printer, hierdoor worden er nieuwe mogelijkheden gecreëerd. NFC vormt een connectie tussen de camera en de fotoprinter, hierdoor ben je in staat om direct vanaf je camera draadloos je foto’s te printen. Als de verbinding eenmaal tot stand gebracht is, wordt automatisch overgeschakeld naar Wi-Fi Direct, een energiezuinige manier om data over te dragen.

Accu:
tegenwoordig zit in elke digitale camera een accu. Let hierbij op de Mah, hoe hoger dit getal hoe sterker de accu.

Gebruiksgemak van de camera:
let hierbij op de menustructuur, informatieknoppen en overige functieknoppen. Maar ook hoe voelt de camera aan en hoe ligt deze in u hand.

Het zoombereik kan de doorslag geven, maar houd ook rekening met het gewicht, vormgeving, hoe ligt de camera in de hand, soort objectief, waterafstotend, waterdicht, schokproef, accu, beeldstabilisatie en nog veel meer.

Hoewel het aanbod van digitale compact camera’s langzaam wat af zal nemen, neemt nog niet weg dat je soms als consument door de bomen het bos niet kan vinden. Het is raadzaam om uiteindelijk twee of drie modellen over te houden en hier de verschillen goed te gaan vergelijken en deze twee of drie modellen uitvoerig uit proberen en met elkaar vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *